“Geen timmerman of metselaar meer, maar woningconstructeur”
“Als er iemand is die vanuit zijn passie met techniek bezig is én iets wil doen voor een betere toekomst voor kinderen, dan is het Henny wel.” Inge Essing, Projectleider Sterk Techniek Rijk van Nijmegen, windt er geen doekjes om. Voor haar is de samenwerking met Henny van Benthem, sociaal ondernemer Sustainable Constructions, er een die perfect aansluit op de doelen van Sterk Techniek: jongeren enthousiast maken voor een toekomst in de techniek en technologie.
Inge en Henny ontmoeten elkaar in de Hubertushal in Nijmegen, een van de hotspots van het programma Sterk Techniek. Hier bouwt Henny zijn circulaire woningen.
Levensecht leren
Vmbo-leerlingen uit de regio komen naar deze hotspot om levensecht te kunnen leren over het bouwen van een circulair huis. Ze krijgen uitleg over de materialen, over de techniek en technologie en ze gaan levensecht bouwen. Henny: “Alsof ze met grote legoblokken aan de slag gaan. Er komt geen timmerman of metselaar meer aan te pas. Ik zeg altijd dat ze zichzelf ‘woningconstructeur’ mogen noemen.”
Voor Sterk Techniek biedt dit project de perfecte plek om leerlingen te laten ervaren hoe het is om onder schooltijd met techniek en technologie bezig te zijn op een BOEM-manier: Beleven, Ontdekken, Experimenteren en Maken. Al deze facetten komen bij de bouw van het circulaire huis aan bod. Inge is heel blij met de inbreng van dit project. “De leerlingen komen hier altijd razend enthousiast vandaan.”
Meewerken aan een belangrijk maatschappelijk thema
Inge: “In het onderwijs kunnen wij niet zonder deze inbreng van het bedrijfsleven. Door de bedrijven weten wij wat de markt vraagt en kunnen we innovaties in het onderwijs stimuleren en doorvoeren. Wat wij voor de bedrijven kunnen terugdoen is natuurlijk de exposure vanuit het programma, maar in het geval van Henny ook veel aandacht genereren voor duurzaam bouwen als oplossing voor de woningnood, een belangrijk maatschappelijk thema.”
Voor het komende jaar staat het reizende huis op de planning. Dan gaat het circulaire huis letterlijk naar de scholen toe om nog veel meer leerlingen kennis te laten maken met techniek en technologie. Het fysiek bouwen in de Hubertushal wordt gecombineerd met VR bouwen en bouwen in een miniatuur-opstelling, zodat zoveel mogelijk leerlingen op verschillende manieren en op verschillende plekken kunnen leren.
Bekijk dit artikel of eerdere columns via het Ondernemersbelang