HomeNieuwsVMBO-scholen zetten in op de hybride techniekinstructeurNieuws

VMBO-scholen zetten in op de hybride techniekinstructeur

Hybride praktijkinstructeur
line-v-2
line-v-1
line-v-1
line-v-3
line-v-2
line-d-2

In de 12 programma’s van Sterk Techniekonderwijs maken de vmbo-leerlingen van regio Sterk Techniekonderwijs – Rijk van Nijmegen kennis met de wereld van techniek. “Techniek is overal en dat laten we onder andere door onze eigen tech-helden zien”, aldus locatiedirecteur Het Rijks vmbo en STO-projectleider hybride techniekinstructeur Twan van den Hazelkamp-van Deursen. Eén van die tech-helden is Jesper Vos, technicus bij een Opel-dealer.

De inzet van de hybride techniekinstructeur in het onderwijs. Hoe eenvoudig maar doeltreffend kan een idee zijn? Deze instructeurs, vakmensen uit de praktijk, laten leerlingen op een laagdrempelige manier kennismaken met techniek en motiveren hen om voor het vak te kiezen. Twan: “Het onderwijs leert zo van de praktijk: Waar ligt de behoefte? En welke mensen zijn daarvoor nodig? In de garage kom je andere dingen tegen dan die op school tijdens de les behandeld worden. Win-win dus. Het bedrijfsleven en onderwijs versterken elkaar. Als bedrijf profileer je je maatschappelijke betrokkenheid, je doet meteen aan werving en vervolgens zorg je ook nog dat de juiste kennis binnenkomt.”

Hubertushal

Jesper vertelt dat hij telkens acht leerlingen van het Pro College in de werkplaats begeleidt. De werkplaats is een speciaal ingerichte hal aan de Hubertusstraat 10 in Nijmegen. Hier kunnen leerlingen in uiteenlopende vakgebieden met de praktijk aan de slag. “Ik laat ze twee-aan-twee eenvoudige opdrachten uitvoeren, zoals het vervangen van een wiel, lampje of wisselplaatje. Lessen worden op maandagen van 09:00 tot 11:00 uur in twee blokken van elk tien weken gegeven. Het eindigt met een examen en certificaat.” Lachend: “Bij de lessen is trouwens altijd een docent aanwezig om de boel in het gareel te houden mocht dat nodig zijn.” Dan serieus: “Er zitten echt talentjes tussen, daar krijg ik zelf inspiratie van!”

Lees hier het gehele artikel van RAN Nijmegen.