HomeNieuwsLeren in Bedrijf: veel meer dan een stageNieuws

Leren in Bedrijf: veel meer dan een stage

Modderkolk Leren in Bedrijf
line-v-2
line-v-1
line-v-1
line-v-3
line-v-2
line-d-2

“De leerlingen zijn heel positief over deze periode, het is hun favoriete dag van de week!” Marloes van Esch durft deze conclusie wel te trekken als coördinator van Leren in Bedrijf: een van de programma’s van Sterk Techniek Onderwijs Rijk van Nijmegen, waarin onderwijs en bedrijfsleven samenwerken om leerlingen enthousiast te maken voor een toekomst in de techniek.

Met Leren in Bedrijf ronden leerlingen van het vmbo hun keuzevak en stage af ín een bedrijf. De theorie vindt plaats op school, maar de praktijk in het echte bedrijfsleven. Marloes ziet hierin duidelijk de win-win voor zowel de bedrijven als voor de leerlingen zelf. “Voordat ze worden toegelaten tot een bedrijf, moeten ze ook echt solliciteren bij mij en aangeven waarom ze graag bij het desbetreffende bedrijf aan de slag willen. De kans dat er daarna een match is tussen leerling en bedrijf wordt daarmee veel groter.”

Jan van den Boogaard, teamleider van het Maaswaal College Wijchen, vult aan: “Ze lopen iedere week een dagdeel in het bedrijf mee, waarmee ze enorm veel ervaring opdoen in het vak zelf, maar ook leren wat er in een echt bedrijf allemaal nog meer bij komt kijken. Denk aan het ervaren van collegialiteit, maar ook leren over andere vakgebieden zoals de administratie of projectmanagement. De eventuele overstap naar het bedrijfsleven wordt hiermee kleiner en het vak waarvoor ze leren wordt veel duidelijker.”

Peter van Ewijk, praktijkbegeleider bij Modderkolk, het eerste bedrijf dat met de pilot van start is gegaan: “We hopen altijd dat ongeveer twee leerlingen van elke groep blijft hangen om bij Modderkolk aan de slag te gaan. Stijn (zie aan het werk op de foto) is daar een mooi voorbeeld van. Het kan bijvoorbeeld ook dat ze erna een BOL- of BBL-opleiding kiezen, en bij Modderkolk werkzaam blijven.”

Naast Modderkolk zijn er dit schooljaar vanuit het Maaswaal College al zeker vijf nieuwe bedrijven gestart met Leren in Bedrijf: vanuit de techniekbranche, maar ook de branches Zorg en Horeca gaan ermee aan de slag. Techniek en technologie nemen in alle branches een steeds grotere rol in.

Via Sterk Techniek regio Rijk van Nijmegen zijn dit jaar meer bedrijven en scholen aan de slag gegaan met Leren in Bedrijf, zodat leerlingen veel beter weten waar ze terecht kunnen komen en bedrijven zichzelf in de volle breedte kunnen laten zien aan hun toekomstige medewerkers.