Keuzevakken bovenbouw
Vmbo-scholen werken samen aan Duurzaamheid: kennismaken met techniek van de toekomst. Vmbo-leerlingen maken in de Nijmeegse Hubertushal praktisch kennis met duurzame technieken. De vernieuwende keuzevakken Duurzame Energie en Elektrische Voertuigen zijn bovenschoolse keuzevakken waar scholen voor vmbo- en vso-onderwijs aan deel nemen.
Met de vernieuwende keuzevakken Duurzaamheid geven we invulling aan de ambitie om met het vmbo aan te sluiten bij de innovatieve ontwikkelingen in de mobiliteits- en energiebranche. De keuzevakken zijn bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw. Een keuzevak duurt twintig weken.
Keuzevak Elektrische voertuigen
Bij dit keuzevak ontdekken de leerlingen elektrische voertuigen, waarbij de nadruk op de techniek ligt. De vmbo’ers maken kennis met een elektrische scooter en een elektrische auto en een waterstof aangedreven voertuig. Sleutelen aan de elektrische auto mag niet, vanwege de veiligheid. Ook de scooter is beveiligd, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.
Voor het echte sleutelwerk is er ook een benzine-auto. In het kader van de doorlopende leerlijn bezoeken de leerlingen ook de afdeling Autotechniek van ROC Nijmegen voor extra praktijkopdrachten.
Keuzevak Duurzame Energie
Zowel in het Xperience House in de Hubertushal als bij het Technovium van ROC Nijmegen, volgen de vmbo-leerlingen het keuzevak Duurzame Energie. Ze krijgen daar praktische scholing rondom elektro- en installatietechniek en maken kennis met duurzame energietechniek. De inleiding gaat over het klimaat, de opwarming, de klimaatafspraken en zo werken ze toe naar de praktijk: van isoleren, ventileren, duurzaam verwarmen en koelen.
Veelbelovende start
Het concept van de keuzevakken gaat uit van bovenschoolse deelname. De groepen zijn samengesteld uit leerlingen van verschillende scholen en verschillende niveaus, die op deze thema’s met elkaar samenwerken.