HomeProgramma'sBovenschoolse keuzevakken bovenbouwProgramma's

Bovenschoolse keuzevakken bovenbouw

Afbeelding voor Bovenschoolse keuzevakken bovenbouw
line-v-2
line-v-1
line-v-1
line-v-3
line-v-2
line-d-2

We bieden drie verschillende bovenschoolse keuzevakken aan via Sterk Techniek. Dat betekent dat vmbo-leerlingen van alle scholen aangesloten bij de Sterk Techniek regio Rijk van Nijmegen op donderdagmiddag tussen 13:00 uur en 16:00 uur hieraan deel kunnen nemen. Uniek aan dit project is dat leerlingen van allerlei verschillende scholen elkaar ontmoeten bij deze keuzevakken. Dat is een onderwijsinnovatie waar we trots op zijn!

De drie verschillende keuzevakken zijn: Samenwerken in de bouw, Elektrische voertuigen en Duurzame energie. Hieronder vind je meer informatie over deze keuzevakken.

1. Samenwerken in de Bouw

Vanuit de samenwerking tussen Sterk Techniekonderwijs – Rijk van Nijmegen en ROC Nijmegen krijgen vmbo-leerlingen een unieke kans om hun technische horizon te verbreden. Gedurende 20 weken combineren zij twee keuzevakken voor hun vmbo-opleiding met een mbo-keuzedeel, waarmee ze kennismaken met verschillende technische disciplines en de praktijk van het mbo.

Het programma is toegankelijk voor 3e jaars vmbo’ers van scholen met een techniekprofiel of technisch aanbod én scholen zonder specifiek techniekaanbod.

Een veelzijdige ervaring
De eerste weken staan in het teken van workshops zoals timmeren, elektrotechniek, installatietechniek, schilderen en hout & meubel. De leerlingen volgen deze workshops op het Technovium bij ROC Nijmegen. Daarna zetten de leerlingen hun nieuwe vaardigheden in bij een eindproject. In teamverband ontwerpen en realiseren ze een eigen project: van een kermisstand tot een chillkeet of een caravan. Ze worden begeleid door zowel MBO als vmbo docenten. Tijdens de oplevering presenteren ze hun werkstukken trots aan hun ouders en andere belangstellenden. Een jury uit het werkveld beoordeelt de projecten onder andere op creativiteit, originaliteit en  vakmanschap.

Softskills én techniek
Naast het leren van technische skills draait Samenwerken in de Bouw ook om teamwork! Leerlingen oefenen met samenwerken, afspraken maken en goed communiceren. Ze leren plannen en elkaar scherp houden, precies zoals je in de praktijk nodig hebt. Zo groeien ze niet alleen als technicus, maar ook als toekomstig werknemer!

Wil je meer weten? Bekijk het onderstaande filmpje en lees hier meer.

2. Elektrische voertuigen

In het bovenschoolse keuzevak Elektrische Voertuigen maken leerlingen kennis met de technologie achter moderne elektrische vervoersmiddelen, zoals auto’s, scooters en e-bikes. Ze onderzoeken hoe deze voertuigen functioneren en waarom ze een belangrijke rol spelen in een duurzame toekomst. Tijdens de lessen verdiepen leerlingen zich in de werking van batterijen, laadpalen en elektromotoren. Ze krijgen praktische opdrachten waarbij ze werken aan onderhoud, reparaties en het opsporen van storingen.

Daarnaast ervaren ze hoe regeneratief remmen energie terugwint en waarom een elektrische auto sneller optrekt dan een benzinevoertuig. Met behulp van moderne gereedschappen leren leerlingen technische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Dit keuzevak biedt een combinatie van theorie en praktijk en is geschikt voor leerlingen met interesse in techniek en innovatie. Het vak bereidt hen voor op een toekomst in de autobranche of een loopbaan binnen duurzame technologie.

Voor het echte sleutelwerk is er ook een benzineauto. In het kader hiervan bezoeken de leerlingen ook de afdeling Autotechniek van ROC Nijmegen voor extra praktijkopdrachten.

3. Duurzame Energie

In het keuzevak Duurzame Energie leren leerlingen hoe energie op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt, opgeslagen en gebruikt. Ze krijgen inzicht in verschillende duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, en hoe deze worden omgezet in elektriciteit. Tijdens praktische opdrachten werken leerlingen met zonnepanelen, kleine windturbines en batterijsystemen om te begrijpen hoe deze technologieën in de praktijk functioneren. Ze onderzoeken hoe energie efficiënt kan worden gebruikt in huizen en bedrijven en welke technieken bijdragen aan energiebesparing.

Daarnaast verdiepen ze zich in de werking van stroomnetwerken en de rol van duurzame energie in de energietransitie. Naast theoretische kennis ontwikkelen leerlingen praktische vaardigheden, zoals het meten, aansluiten en onderhouden van duurzame installaties. Het vak biedt een combinatie van theorie en praktijk, waardoor leerlingen leren hoe duurzame technologieën in de echte wereld worden toegepast. Dit keuzevak is geschikt voor leerlingen met interesse in techniek en duurzaamheid die willen bijdragen aan een toekomst met schone energie.

Meer weten over dit programma?