Circulair bouwen

Laatst gewijzigd: 6 januari 2021

Binnen het project 'Circulair bouwen' maken leerlingen van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo kennis met diverse vormen van en technieken binnen de circulaire bouw door middel van praktijkopdrachten.


Duurzame woning bouwen
In het project Circulair Bouwen gaan we op reis. We hebben een duurzame woning die we, in onderdelen, naar scholen in de regio brengen. School voor school gaan we met groepen leerlingen de woning weer in elkaar zetten. Dat doen we aan de hand van instructies, waar leerlingen zelfstandig mee aan het werk kunnen. Vanzelfsprekend ondersteunen onze instructeurs en hun eigen docenten ze daarbij.

In het klaslokaal zullen we – zodra we de woning hebben gebouwd – de gebruikte bouwonderdelen ook aan andere groepen leerlingen uitleggen. Daarna kunnen ze zelf onderdelen maken. En we trainen docenten om leerlingen te kunnen uitleggen wat je kunt doen om circulair te werken. Na bijna zes weken halen we de woning weer uit elkaar. Daarna gaat het project op transport naar de volgende school.

Wat is circulariteit eigenlijk?
Circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen we producten demonteren en de materialen opnieuw gebruiken. Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. Het staat tegenover de huidige benadering, waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien. Deze wegwerp- en vervangcultuur heeft een enorme impact op de aarde. Circulariteit sluit het toepassen van nieuwe materialen niet uit. Het gaat vooral om nadenken over de levensloop van materialen en grondstoffen. Ga je upcyclen, downcyclen of recylen?

Upcyclen is een vorm van recycling waarbij het product wordt verwerkt tot één of meerdere nieuwe producten. Het uitgangspunt is dat de kwaliteit van de producten niet omlaag gaat, maar zelfs nog beter wordt.

Downcycling is een vorm waarbij waardevolle producten en materialen worden omgezet of hergebruikt in minder waardevolle producten en materialen.

En recycling? Dat is eigenlijk een verzamelnaam voor up- en downcyclen. Het grote verschil is dat bij recycling het materiaal aangepast en omgevormd wordt tot een ander soort materiaal. Of eenzelfde soort materiaal van mindere kwaliteit.

Projectleider

Op de hoogte blijven?

Schrijf je voor onze nieuwsbrief!

Sterk Techniek regio Rijk van Nijmegen organiseert veel activiteiten voor (en samen met) leerlingen, docenten en bedrijven. Als jij daar op aangehaakt wil blijven, schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Dan krijg je het laatste nieuws als eerste binnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Sluiten

Inschrijven nieuwsbrief

Verplicht veld

Ik ga akkoord met de privacyverklaring.