Race Car Challenge

Laatst gewijzigd: 6 januari 2021

In dit project maken leerlingen zich op voor de Gravity Race Car Challenge. In teams bouwen ze de snelste, coolste en origineelste zeepkisten. Daarbij komen vaardigheden als elektro, installatie & bouw aan bod. In deze projectgroep kijken we niet naar wat wij als volwassenen belangrijk vinden, maar wat leerlingen moeten leren, waar ze enthousiast van worden en hoe we ze enthousiast kunnen houden.


Een zeepkist bouwen is helemaal niet zo eenvoudig, We hebben het namelijk niet over vier plankjes met wielen eronder, die door middel van een touwtje worden gestuurd. Nee, we hebben het over serieuze ‘Gravity Racers’. Wagentjes met een onafhankelijke wielophanging, gescheiden remsystemen met schijfremmen, geveerde voorassen en zelfs aerodynamische spoilers en motorkappen.

Samenwerken
Tijdens het bouwen moeten leerlingen samenwerken, ontwerpen en (technische) oplossingen en ideeën bedenken om met hun zeepkist de beste race te rijden. Zo komen ze op een leuke, competitieve manier in aanraking met techniek, want ze bouwen zelf hun zeepkist om straks ‘Down Hill’ te gaan.

Diverse technieken
Leerlingen maken tijdens dit project kennis met diverse metaaltechniek-vaardigheden. Denk hierbij aan het simpele boutje en moertje, maar ook natuurlijk aan diverse lasmethodes en constructievaardigheden. Welk materiaal gaan we gebruiken? Hoe gaan we dit aan elkaar verbinden. Waar komt de stoel? Welke positie krijgt het rempedaal? Ook de verspaningstechniek komt aan bod. Fusees en assen worden bedacht, geschetst, getekend met een 3D-tekenprogramma en daarna gefabriceerd (soms andersom). Bevestigingshouders voor de remklauwen worden gefreesd, aangepast, gemonteerd en ga zo maar door. En vergeet het plaatwerk niet, want rekening houden met aerodynamica is belangrijk. Daar komen dan weer vaardigheden naar boven, zoals ontwerpen, uitslag tekenen, knippen, snijden, zetten, kanten en in de vorm kloppen. Dat volgen we op met voorbewerken, schuren, plamuren en kleuren spuiten.

Als laatste fase gaan we aan de slag met assembleren en afbouwen. Daar hebben we veel aandacht voor, want er mag geen lager te zwaar lopen en alles moet exact passen. Stuur en sporing van de voorwielen moeten perfect zijn afgesteld. Ook de vering moet perfect zijn en de zitpositie mag geen belemmering zijn voor de coureur. De remmen mogen niet aanlopen maar moeten wel zorgen voor voldoende vertraging.

Ook niet-technische vaardigheden komen aan bod tijdens dit project, zoals ontdekken, samenwerken, plannen, kosten berekenen en werkvoorbereiding.

Zeepkistenrace
En het resultaat? Een werkstuk dat niet in de oud-ijzerbak belandt, maar waarmee de teams de berg af zullen racen! En wanneer gaat dat plaatsvinden? We zijn in gesprek met diverse partijen en gemeenten en hebben we een datum vastgesteld. Houd deze website in de gaten, want nadere informatie volgt. Oftewel, wordt vervolgd!

Projectleider

Op de hoogte blijven?

Schrijf je voor onze nieuwsbrief!

Sterk Techniek regio Rijk van Nijmegen organiseert veel activiteiten voor (en samen met) leerlingen, docenten en bedrijven. Als jij daar op aangehaakt wil blijven, schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief. Dan krijg je het laatste nieuws als eerste binnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Sluiten

Inschrijven nieuwsbrief

Verplicht veld

Ik ga akkoord met de privacyverklaring.