HomeNieuwsTerugblik op 2020Nieuws

Terugblik op 2020

Afbeelding voor Terugblik op 2020
line-v-2
line-v-1
line-v-1
line-v-3
line-v-2
line-d-2

Het jaar 2020 zit er bijna op. Voorbij gevlogen, ondanks alle – soms – beperkende coronafactoren. Desondanks kijken we met veel plezier en tevredenheid terug op hoe we aan Sterk Techniek gebouwd hebben. Bijvoorbeeld het event van afgelopen 14 september, waar we samen met partners uit het onderwijs en bedrijfsleven onze 12 projecten een verdere boost hebben gegeven. De eerste Sterk Techniek leerlingenactiviteiten zijn inmiddels gestart.

BOEM!!!

Wij willen dat meer leerlingen kiezen voor een vervolg en een toekomst in de techniek en technologie. Hoe kunnen we onze leerlingen daartoe beter motiveren en inspireren? Door levensecht te leren, oftewel….BOEM!!! Ze gaan BelevenOntdekken en Experimenteren in de dynamische wereld van techniek en technologie. En daarnaast gaan ze interessante producten Maken. Om dit op een duurzame wijze voor elkaar te krijgen, is een intensieve samenwerking nodig tussen onderwijs en het bedrijfsleven. En daar werken we op het moment keihard aan.

State-of-the-art hotspots

Eén van onze ambities is het werken aan state-of-the-art technisch en technologisch onderwijs, waarbij we gebruik maken van moderne voorzieningen (machines, materialen, apparatuur, etc.). Om dit voor elkaar te krijgen is een duurzame verbinding nodig tussen het bedrijfsleven en het onderwijs in onze regio. Dankzij de twaalf projecten – die volop in ontwikkeling zijn – ontstaan er inspirerende ‘ontdekplekken’ waar leerlingen in aanraking komen met techniek en technologie. ‘Hotspots’ noemen we die ontdekplekken. Op dit moment zijn we druk bezig onze hotspots verder te ontwikkelen.

De 12 projecten: waar staan we nu?

We zijn volop in beweging met de 12 projecten. Bijvoorbeeld de First Lego League, waarbij leerlingen kennismaken met robotica en automatisering. In de scholen zijn de keuze-uren inmiddels van start gegaan ter voorbereiding op de spectaculaire regionale finale op zaterdag 30 januari 2021 in Nijmegen. De eerste pilot voor Leren in bedrijf is een feit. Leerlingen kunnen bij dit project tegelijkertijd stagelopen en een keuzevak afsluiten. Zo hebben de leerlingen van het Maaswaal College tijdens hun stage het keuzevak Woon- & kantoortechnologie afgesloten en hun VCA-certificaat gehaald bij het bedrijf Modderkolk. Ook de inspiratiesessies voor de zeepkistenrace  van het project Race Car Challenge zijn gestart. De race start op 10 en 11 juli 2021 in Groesbeek, dus  noteer deze data vast in je agenda! Ons leerlingevent Top2doXperience hebben we verplaatst naar maart 2021. Tijdens deze Xperience maken vmbo-t leerlingen op een wervelende manier kennis met de wereld van techniek en technologie. Begin december 2020 worden de onderwijsprogramma’s energietransitie en klimaattechnologie met een groep van 30 vmbo-leerlingen getest in het ExperienceHouse. En tot slot ook nog een update over het Futurelab, dat inmiddels de cross-over zichtbaar maakt, bijvoorbeeld via een zorgrobot, tussen techniek en andere sectoren zoals zorg, voeding en logistiek.

Wat is jouw BLIQ op techniek?

Leerlingen gaan vanaf januari met de voorbereidingen starten voor de imagocampagne ‘BLIQ op techniek’: BLIQ | NXTV. Deze campagne zal aansluiten bij de bestaande campagne van drie Sterk Techniekregio’s en maakt gebruik van de opgedane kennis en ervaring van de leerlingen. Leerlingen tussen de 10 en 14 jaar gaan techniek promoten en doen dat samen met hun rolmodellen uit het bedrijfsleven uit die regio. BLIQ brengt daarmee de wereld van techniek heel dichtbij jongeren, die voor hun school- of profielkeuze staan. In een serie video’s laten tech hero’s uit de buurt zien welke techniek er achter hun dagelijkse werkzaamheden en producten zit.

Eerste oriëntatiecursus enthousiast ontvangen

Bij de vakopleiding Techniek in Cuijk hebben zestien D&P- en vmbo-t docenten zich de afgelopen weken georiënteerd op techniek en technologie. Het doel van deze oriëntatiecursus is dat docenten zich in hun rol van mentor of begeleider tot een betere gesprekspartner ontwikkelen. Alleen maar enthousiaste reacties! Door deze cursus hebben deelnemers een beter begrip gekregen van wat techniek inhoudt. Ook hebben ze inzicht gekregen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van robotica, besturingstechniek, CNC en lastechnologie. De cursus, die collega’s van verschillende scholen samenbracht, werd als zeer interessant ervaren, breed en met een goede verhouding tussen theorie en praktijk.

De samenwerking met de vakopleiding in Sterk Techniek Onderwijs was zeer plezierig en maakt het mogelijk om ook leerlingen te enthousiasmeren en hen naar de  vakopleiding door te verwijzen voor een stage of vervolgopleiding. Deze cursus wordt door alle betrokkenen zeer aanbevolen.

Fijne feestdagen!

Het programmateam Sterk Techniek wenst je fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling toe; of dat nu offline of online zal zijn. En voor 2021 zetten we samen weer de schouders onder onze plannen, hopelijk in goede gezondheid. Stay healthy!