HomeNieuwsSint Maartenskliniek Challenge 2022 – Weer mobiel met een loopringNieuws

Sint Maartenskliniek Challenge 2022 – Weer mobiel met een loopring

zorgtechnologie nijmegen
line-v-2
line-v-1
line-v-1
line-v-3
line-v-2
line-d-2

Derdejaars vmbo-t-leerlingen van het Kandinsky College uit Nijmegen en het Maas Waal College uit Wijchen verzamelden zich op 19 oktober bij de Sint Maartenskliniek voor de Sint Maartenskliniek Challenge 2022.

Sterk Techniekonderwijs (STO) Rijk van Nijmegen en de Sint Maartenskliniek bedachten twee uitdagingen voor de Sint Maartenskliniek Challenge 2022. Allereerst: verzin een slimme oplossing om vanuit je rolstoel in en uit de auto te komen. De tweede uitdaging: bedenk een hulpmiddel om het lopen op ongelijk terrein veilig te trainen. Allebei opdrachten waarbij leerlingen de theorie moeten vertalen in de praktijk.

De leerlingen werkten in groepjes aan antwoorden op vragen als welk materiaal gebruiken we en waarom? Welke vorm moet de constructie hebben en hoe stevig moet die zijn? Is het hulpmiddel gemakkelijk te hanteren door de gebruiker? Is onze oplossing betaalbaar? De winnaars van de voorronde op hun school gingen naar de finale bij de Sint Maartenskliniek.

Kijkje in Sint Maartenskliniek

Voorafgaand aan hun pitch kregen de vmbo’ers een kijkje in de praktijk bij de kliniek. Ze bezochten de oefenauto, de loopoefentuin, de sporthal en de hulpmiddelenwinkel en -werkplaats. Daarna presenteerden vier groepjes leerlingen – twee per uitdaging – hun oplossing.

Elke groep had een ontwerp gemaakt: digitaal, in 3D of van echte materialen. ‘De Challenge is onderdeel van De Nieuwe Leerweg vmbo-t. Deze benadering bevordert dat leerlingen samenwerken, dat ze elkaars ideeën testen en bedenken hoe je iets kunt presenteren. Ze gaan zich ook realiseren dat bij een hulpmiddel maken heel veel technische kennis en kunde komt kijken vanuit verschillende vakgebieden’, zegt Tine Feitsma, Techniekmakelaar STO Rijk van Nijmegen.

Loopband met digitaal scherm

Het team van Maaswaal College had voor de training op ongelijk terrein een loopband met digitaal scherm en bakken met verschillende ondergrond bedacht. Zo kan de patiënt de ondergrond op het scherm zien en al lopend voelen. Voor het veilig vanuit de rolstoel in en uit de auto komen ontwierp het tweede team van Maaswaal een soort in- en uitschuifbare schans, zodat de gebruiker met de rolstoel in de auto kan. Via een draaischijf met wielslot wordt de rolstoel vastgezet en vormt zo de autostoel.

Inklapbaar plateau met krik

Het team van Kandinsky had voor het in en uit de auto komen een plateau met krik ontworpen die inklapbaar is door een constructie met scharnieren. Lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren door de gebruiker. Het tweede team van Kandinsky bedacht en maakte een fysiek schaalmodel van een ‘loopring’. Een ronde metalen constructie op wielen die open en dicht kan, met in het midden ondersteuning voor de patiënt die moet leren lopen op ongelijke grond. De loopring is inklapbaar en voorzien van schokdemping.

Winnaar Sint Maartenskliniek Challenge 2022

Na juryoverleg maakte Remco Hoogendijk – juryvoorzitter en Innovatiemanager bij de Sint Maartenskliniek – de winnaar bekend: het Kandinsky-team met de loopring. ‘Creatief, maakbaar, gebruiksvriendelijk en betaalbaar’, zo oordeelde de jury. Samen met de Sint Maartenskliniek gaan de winnaars een model op ware grootte bouwen. Dit presenteren ze op 11 november tijdens het jaarlijkse congres van de Sint Maartenskliniek.